Therapeutische Elastische Kousen (TEK)

U heeft het advies gekregen om therapeutische elastische kousen te dragen voor het behoud van de kwaliteit van uw vaatstelsel, lymfestelsel, het verminderen en stabiel houden van (lip)oedeem of anders. Bij TOP Huid- en Oedeemtherapie kunt u deze laten aanmeten. Wij hebben een zeer ruime keuze aan leveranciers en hebben daarom een ruim aanbod aan diverse soorten TEK. Allereerst wordt er gekeken naar uw wensen en persoonlijke situatie, waarbij wij ernaar zullen streven u het type TEK te leveren die het beste daarop aansluit. Hierbij is belangrijk dat het draagcomfort zo hoog mogelijk is. Ook wordt u goed begeleid in het aan- uittrekken van de TEK en welke hulpmiddelen het beste bij u passen. 

Onderhoud van de TEK

Regelmatig wassen

Het advies is om de kousen minimaal om de dag te wassen. In tegenstelling tot overige kleding, slijten kousen juist sneller door ze te weinig te wassen. Dit heeft te maken met dode huidcellen en talgresten die tussen de vezels van de kous terecht komen. Dit kan op den duur de elasticiteit van de kous aantasten. Wanneer een kous lang niet is gewassen, wordt deze stugger. U zult dan ook merken dat wanneer hij weer gewassen is, de rek vaak weer terugkomt. Hetzelfde geld voor de siliconenboard als uw kous deze heeft. Door huidschilfers en talg kan deze minder goed bevestiging geven en zal de kous ook sneller gaan afzakken. 

Wasinstructie

De kousen dienen niet te heet gewassen te worden. U kunt de kousen wassen op 30 tot 40 graden. U kunt ervoor kiezen om dit met een handwasje te doen. Wanneer u de wasmachine wenst te gebruiken, kiest u dan bij voorkeur voor een fijne wasprogramma, met niet al te hoge centrifugetoeren. U kunt het beste kiezen voor vloeibaar wasmiddel en GEEN wasverzachter. Het drogen van de kousen kunt u het beste doen door ze op een droge handdoek te leggen op een droge plek. De kousen mogen NIET in de droger, NIET in de zon liggen en NIET op of boven/ in de buurt van een verwarming. Gelieve de kousen ook niet te strijken. De hoge temperaturen kunnen het elastiek en rubber in de kousen aantasten.

 Creme’s en huidverzorging

Vet tast de elastische vezels van een kous aan. Zorg er daarom voor dat u geen bodylotion aanbrengt voordat u de kous aantrekt. Denk hierbij ook aan het aanbrengen van handcreme en het daarna aanraken van de kousen. Smeer bij voorkeur uw benen in nadat u de kousen hebt uitgetrokken aan het eind van de dag. Is het noodzakelijk dat u t.b.v. een huidprobleem toch creme’s moet dragen onder een kous? Er bestaan creme’s die wel onder een kous gedragen kunnen worden. Eventueel is het ook mogelijk om een beschermende onderkous of een  speciale soort kous aangemeten te krijgen wat wel creme-bestendig is.  

Aan/uittrek-instructies

Korte nagels

Zorg ervoor dat uw nagels kort zijn en er geen scherpe randjes/haakjes aanwezig zijn om te voorkomen dat u de kous beschadigd bij het aan/uittrekken.

Sieraden

Zorg ervoor dat u geen scherpe sieraden draagt bij het aan/uittrekken van de kousen. Deze kunnen de kousen beschadigen.

Trek niet aan de board of naden

Wanneer u de kous omhoog trekt, trek dan niet aan de board of aan de naden. De board is naderhand aangebracht op de kous en zou los kunnen raken door de hoge trekkracht. 

Maak een handpop van de kous 

Een sok kunt u wat opfrommelen bij het aantrekken. Wanneer u ditzelfde probeert te doen met een kous, aldus wanneer u de kous wil aantrekken als een sok, wordt het aantrekken meestal lastiger omdat de kous veel stugger is. Het advies is daarom een handpop te maken van de kous. Ook wel: u gaat met uw hand naar binnen, pakt het hielstuk en trekt deze naar buiten. 

Film handpop maken

 

Gebruik een glijzak 

Zo kunt u de kous makkelijker over uw voet aanbrengen. Bij voorkeur gebruikt u hieronder een glijzak. De glijzak maakt het makkelijker om de kous naar uw hiel te brengen en over de enkel te krijgen. U brengt het hielstukje zo dichtbij als mogelijk naar uw hiel toe en vervolgens slaat u de kous om over de enkel. vervolgens kunt u de kous verder omhoog brengen. 

Film aantrekken met glijzak

Gebruik speciale handschoenen

Eventuele plooien kunt u verdelen. Dit kunt u het beste doen met een speciaal stroeve handschoen waarbij u moeiteloos over de kous de plooien kan glad wrijven. Rubbere huishoudhandschoenen of stroeve tuinhandschoenen/klushandschoenen voldoen vaak ook, als ze maar stroef genoeg zijn.

Uittrekken van de kous 

Het uittrekken van de kous doet u door de board om te slaan en naar beneden te halen (let op, trek niet aan de board zelf). Een glijzak kan u ook weer helpen hierbij.

Film uittrekken met glijzak

Duurzame hulpmiddelen 

Wanneer het gebruik van bovenstaande hulpmiddelen niet voldoende zijn voor u, door bijvoorbeeld krachtverlies in uw handen, u kunt niet bij uw voeten etc. dan hoeft dit nog niet te betekenen dat u de thuiszorg moet inschakelen. Er zijn ook duurzame hulpmiddelen die u kunt gebruiken. Enkele voorbeelden zijn de Handylegs, Handyfix of de Doff ’n Donner (zie filmpjes). Wij kunnen ervoor zorgen dat u begeleiding krijgt en eventueel een hulpmiddel kan uitproberen. Wanneer een traditionele glijzak niet voldoende is en een duurzaam hulpmiddel kan voorkomen dat u de thuiszorg moet inschakelen, kunt u deze ook vergoed krijgen van uw zorgverzekeraar. 

Film aan/uittrekken met handylegs

Film aan/uittrekken open teenkous met handyfix

Film aan/uittrekken dichte teenkous met handyfix

Film aan/uittrekken  kousen met Doff ’n Donner

Winkelwagen
Vragen? Stel ze ons.